"Oyun bittiğinde Şah ve piyon aynı kutuya girer." İtalyan Atasözü

14 Nisan 2010 Çarşamba

A.S. ROMA`nin logosu nereden gelir?

İtalya’nın ve aynı zamanda adını Latince “Latium”dan (geniş) alan Lazio eyaletinin başkenti Roma’da. Bu kent İki yerin birden başkenti olması özelliğinden başlayarak, her anlamda ikiz olgusuyla yaşıyor...

Örneğin, 2800 yıldır iki nehrin arasında duruyor. Günümüzde milyarlarca Euro’luk gelir kazanan Roma, Paris’in ikizi olarak kabul ediliyor. Sadece Paris Roma’nın değerindedir; sadece Roma Paris’in değerindedir...”diyorlar. Efsaneye göre Roma, M.Ö. 27 Nisan 753 tarihinde Romulus ve Remus adlı ikiz kardeşler tarafından kuruluyor. Savaş tanrısı Mars’ın tecavüzüne uğrayıp hamile kalan bakire Rhea Silvia, Romulus ve Remus’u doğurduğunda ikizler “yarı tanrı” sayılıyor. İkizlerin, tahtını elinden almaması için Kral, ikizlerin boğdurulmasını emrediyor, ama “dişi bir kurt” (logoda da gorulecegi uzere), ikizleri kurtarıp büyütüyor... Akdeniz havzasına egemen olmuş “Greko-Romen” kültürü de bana yine “ikiz” kavramını çağrıştırıyor.

Bu arada, modern Roma’nın “düşman ikizlerini” de unutmamak gerek. S. S. Lazio ve AS Roma... Roma şehrinin, birbiriyle ezeli rekabet içinde olan iki futbol kulübü. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra birçok takım, adının başındaki “S.S.” takısını, Gestapoları anımsattığı için değiştirirken, faşist diktatör Mussolini’nin desteklediği Lazio, kulüp politikasını açığa vuruyor ve kararlı bir tutumla ismini değiştirmiyor. Lazio’nun takım kaptanı, AS Roma galibiyetinden sonra tribünlere koşup faşist selamı da verdiği unutulmuyor. Bu iki kulüp arasındaki siyasi görüş ayrılığı, rekabeti “kin duygusuna” dönüştürüyor. Ama bu kin dolu rekabete rağmen “düşman ikizler” maçlarını dev Olimpico Roma Stadı’nda oynuyor.

(Deniz Uğur -
27.12.2009)

11 yorum:

  1. Lazio ya olan sempatim bu bilgiyle son bulmuş oldu

    YanıtlaSil
  2. Lazio ya olan sempatim bu bilgiyle son bulmuş oldu

    YanıtlaSil
  3. Lazioya olan sempatim bu bilgiyle artmış oldu. Mk roma

    YanıtlaSil
  4. Türeyiş Destanimizdan kopya cekmisler haha

    YanıtlaSil
  5. Tarkan'ın atıl kurt filmi de mi burdan geliyor acaba
    Tarkanıda kurt büyüttü :)
    Yüce başbuğ Atilla
    Altarın oğlu Tarkan :)

    YanıtlaSil
  6. Roma’yı piçler mi kurdu yani :)

    YanıtlaSil
  7. Hocamızdan roma imparatorluğunun kurucusu etrüsklerin turani bir millet olduğunu duymuştum. türk oldukları hakkında da görüşler var. ortak efsaneler de var. yukardakinden farklı olarak benim bildiğim hikayede güneyden gelen italik kabileler tarafından katliama yapılıyor. katliamdan iki küçük kardeş kurtuluyor. dişi kurt roma ve romulüsü buluyor, emzirip büyütüyor. sonra da bu iki kardeş romayı kuruyor. benim bildiğim hikaye bu. bunun gibi efsaneler göktürklerde de var. çin yıllıklarında bu hikayeler görülür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanrıda türk mü acaba? her boka türk diyorsunuz

      Sil
    2. Romanın içindeki etrüskleri bilmiyosan etrüsklerin orta asya kökenli türkler olduğunu bilmiyosan..tanrıda türkmü acaba diye mal mal konuşursun burda

      Sil
    3. Hocanızın ismi nedir aynı tarihi bende tarih hocamdan dinlemiştim

      Sil

Related Posts with Thumbnails