"Oyun bittiğinde Şah ve piyon aynı kutuya girer." İtalyan Atasözü

11 Temmuz 2010 Pazar

Dünya Kupası'na damgasını vuranlar...



Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası'nda ön plana çıkan olaylar şöyle:

Vuvuzela:

Güney Afrika kültürünün parçası olan borazana benzeyen bu çalgılar, çıkardığı ses ve tribünlerde aralıksız çalınmaları nedeniyle birçok futbolseverin kabusu oldu. Güney Afrika Milli Takımı'nın oynamadığı maçlarda da 90 dakika susmayan vuvuzelaların, takım hücumdayken, savunmadayken, gol atınca, gol yediğinde, hemen her pozisyonda çalınması futbolseverlerin tepkisini çekti.

Hakem hataları:

Turnuvaya hakem hataları da damgasını vurdu. 2. tur maçlarında aynı gün iki ''bariz'' hata yapılması futbolda teknolojiden yararlanılması tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Aynı gün önce İngiltere-Almanya maçında skor 2-1 Almanya lehineyken İngiliz Frank Lampard'ın vuruşunda net bir şekilde çizgiyi geçen top için gol kararı verilmedi. Sonra Arjantin-Meksika maçında Arjantin Carlos Tevez'in bariz ofsayttan attığı golle 1-0 öne geçtiği maçı 3-1 kazandı. FIFA, elenen İngiltere ve Meksika'dan özür diledi.

Jabulani:

Kupada kullanılan Adidas'ın ürettiği top, maçların başlamasından önce futbolcular tarafından çok eleştirildi. Kupada birçok pozisyonda oyuncuların topu rahat kontrol edemediği görüldü. Bazı takımların kalecileri, Jabulani'nin nereye gideceğinin kestirilememesi nedeniyle hatalı goller yedi. Özellikle kanat değiştirirken atılan havadan paslarda oyuncular topu kontrol edemedi.

İtalya gruplardan çıkamadı:

Son Dünya Şampiyonu İtalya, Yeni Zelanda Paraguay ve Slovakya ile birlikte yer aldığı F grubunda galibiyet alamadan sonuncu oldu. Gruplardan çıkamayan İtalya'da özellikle teknik direktör Marcelo Lippi çok eleştirildi.

Fransa'daki kriz:

Eleme maçlarında Thierry Henry'nin eliyle düzelterek verdiği gol pası sayesinde kupaya katıldığı için bazı kesimlerin tepkisini çeken Fransa da A Grubu'nu sadece 1 puanla son sırada tamamladı. Takımda Teknik Direktör Raymond Domenech ile bazı oyuncular arasında büyük kriz çıktı. Nicola Anelka, Domenech'e ağır küfürler ettiği gerekçesiyle kadro dışı bırakıldı. Bunu protesto eden oyuncular idmana çıkmadı. Fransa'nın elenmesinden sonra krize Fransız siyasetçiler de karıştı ve FIFA Fransız siyasetçileri ''Futbol Federasyonunun işine karışmamaları'' konusunda uyardı.

Yıldız oyuncuların başarısızlığı:

Kendilerinden çok şey beklenen birçok yıldız, turnuvayı gol atamadan, gol pası veremeden kapattı. Dünyanın en iyi oyuncusu olarak gösterilen Arjantinli Lionel Messi, çeyrek finalde Almanya'ya 4-0 yenildikleri maçtan sonra turnuvaya gözyaşları içinde veda etti.

Fransız Franck Ribery, İngiliz Wayne Rooney, Brezilyalı Kaka, Portekizli Cristiano Ronaldo turnuvada kendilerinden bekleneni veremedi.

Ahtapot Paul'ün dediği oldu...


Ve 2010 Dünya Kupası’nda şampiyon belli oldu. Final maçında Hollanda’yı 1-0 yenen İspanya, 2010 Dünya Kupası’nı müzesine götürdü. Matadorlara tarihinde ilk kez kupayı getiren golü 116. dakikada Andres Iniesta kaydetti.

Kupa Sahibini Arıyor


İspanya ile Hollanda arasındaki dev finale Johannesburg'taki 88 bin seyirci kapasiteli Soccer City Stadı ev sahipliği yapacak. Saat 21:30'da başlayacak maçı İngiliz hakem Howard Webb yönetecek.

Dünya Kupası'nda, İspanya ile Hollanda arasındaki dev final ile kupa ilk kez kendi kıtası dışında bir Avrupa ülkesine gidecek. işte final maçı öncesi ilginç rakamlar...

İspanya - Hollanda finali ile dünya kupası tarihinde 7. kez 2 Avrupa takımı şampiyonluk için sahaya çıkacak. Gecenin sonunda İspanya ya da Hollanda kendi kıtası dışında şampiyonluk sevinci yaşayan ilk Avrupa ülkesi unvanını alacak. Avrupa'nın toplam şampiyonluk sayısı da 10'a yükselecek.

Kupa tarihinde ilk kez Brezilya, Almanya, Arjantin ve İtalya'nın yer almadığı bir final maçı oynanacak.

Güney Afrika'daki tüm maçlarını kazanan Hollanda, İspanya karşısında da galibiyete ulaşırsa beraberlik dahi almadan şampiyon olan 5. ülke olacak. Daha önce 1930'da Uruguay, 1938'de İtalya ve 1970 ile 2002'de Brezilya benzer bir başarının altına imza atmıştı. Üstelik Hollanda, eleme grubundaki tüm maçlarını da kazanmayı başarmıştı. 1970'te Brezilya'nın ardından hiçbir ülke eleme grubu ve Dünya Kupası'ndaki tüm maçlardan galip ayrılarak şampiyon olamamıştı.

İspanya, Avrupa şampiyonu olduktan sonra Dünya Kupası'nda finale yükselme başarısı gösteren 2. ülke oldu. Daha önce 1980 yılında Avrupa şampiyonu olan Almanya, 1982 Dünya Kupası'nda finale kalmış; ancak İtalya'ya yenilmekten kurtulamamıştı.

Matadorlar aynı zamanda, ilk grup maçını kaybettikten sonra, Dünya Şampiyonluğu'nu kucaklama başarısı gösteren ilk ülke olmayı hedefliyor.

İspanya, final maçını 4 golden az atarak kazanması halinde Dünya Kupaları tarihinde en az gol atarak şampiyon olan ülke unvanını alacak. 1938'de İtalya, 1966'da İngiltere ve 1994'te Brezilya 11'er gol atarak şampiyon olmuştu. İspanya'nın ise final maçı öncesi 7 golü bulunuyor.z hakem Howard Webb yönetecek.
Related Posts with Thumbnails